Koop een smoothie en red een bij

Maandag 18 februari 2013 — Als je deze lente een innocent smoothie koopt, help je de bijen te redden. innocent werkt samen met lokale “bijen-partners” en steunt hen bij het in stand houden van de bijenpopulatie.

Bijen zijn kleine wondermachines. Ze zoemen gezellig, ze maken heerlijke honing, en ze zijn de spil in de bevruchting van heel veel groenten en fruit. Zonder bijen zou de wereld, en vooral je bezoek aan de groentewinkel, er heel anders uitzien. Helaas zitten de bijen in de problemen. Het aantal bijenkolonies neemt elk jaar af - ook bij ons. Dit is echt een probleem en dus willen wij ze graag helpen. Iedereen die dit voorjaar een Bijencampagne-smoothie koopt, redt één bij. Met het geld dat we inzamelen van al die smoothies, steunen we de projecten van KonVIB. KonVIB zal de fondsen gebruiken om de imkers nog beter te scholen en de bijen een gelukkige thuis te bezorgen. Onze Bijencampagne-smoothies zijn o.a. bij Delhaize en Délitraiteur verkrijgbaar.


Wat gebeurt er met de bijen?
Niemand weet precies waarom bijen over de hele wereld uitsterven. Biologen en imkers gaan ervan uit dat het een combinatie van factoren is die de problemen veroorzaakt.

De Varroa mijt: een parasiet die zichzelf aan de bij vastzuigt, zijn energie verbruikt en ernstig verzwakt. Daarenboven verspreidt de mijt heel efficiënt tal van virussen. Als een kolonie door een mijt-plaag getroffen wordt, zijn vaak alle bijen van de kolonie ten dode opgeschreven.


Pesticiden: sommige pesticiden tasten het zenuwsysteem van de bij aan, waardoor ze gedesoriënteerd raken en de weg naar de korf of kast niet meer kunnen terugvinden.


Monoculturen: bijen hebben een evenwichtige voeding nodig uit verschillende bloemen en planten die bloeien tijdens de verschillende seizoenen doorheen het jaar. Nu de boerderijen steeds groter worden en vaak maar één gewas meer telen, wordt de voeding van de bij eenzijdig. Zodra als de bloemetjes van dat ene gewas zijn uitgebloeid, moet de bij zijn broekriem aantrekken.


Hoe innocent samen met KonVIB aan een oplossing werkt

In België zijn we een samenwerking aangegaan met KonVIB. Met elke smoothie die jij koopt, help je nieuwe bijenkorven te zetten en zelfs nieuwe kolonies te kweken. Daarnaast besteedt KonVIB veel aandacht aan het promoten van de bijenteelt. Al deze dingen helpen de bijen aan een gezonde toekomst. Kijk voor meer informatie over bijen, en hoe jij kunt helpen (in je eigen tuin bijvoorbeeld) op www.innocent-bees.com


Info over bijen

  • Ongeveer een derde van al jouw eten is afhankelijk van bijen.
  • Eén bij doet er een heel bijenleven over om één theelepel honing te maken.
  • Bijen wijzen elkaar de weg naar de lekkerste bloesem door een dansje te doen.
  • Je hoeft maar 1 keer te luisteren naar het deuntje van Maja de Bij, om deze nog minstens 47 minuten in je hoofd te horen zoemen.*


*Niet wetenschappelijke studie uitgevoerd door innocent tijdens de lunchpauze.

Over innocent:
innocent drinks werd veertien jaar geleden opgericht in Engeland en is inmiddels verkrijgbaar in dertien landen. We verkopen meer dan twee miljoen smoothies per week op meer dan elfduizend locaties, van Kopenhagen tot Salzburg. We maken 100% natuurlijke smoothies die goed voor je zijn en goed smaken. Ons team is gegroeid van 3 tot 250 mensen over heel Europa. Onze omzet bedraagt meer dan £100 miljoen. Het is onze missie om het jezelf gemakkelijk te maken jezelf goed te doen. En we willen de wereld iets beter achterlaten dan we hem gevonden hebben. Daarom gebruiken we groene energie in al onze kantoren, zijn onze flesjes gemaakt uit gerecycleerd plastic en kopen we fruit van telers die netjes met hun personeel en het milieu omgaan. We werken nauw samen met de Rainforest Alliance (RFA) en we zijn trots dat al onze bananen, sinds 2010, RFA-geaccrediteerd zijn. Elk jaar doneren we minimaal 10% van onze nettowinst aan goede doelen in landen waar we ons fruit kopen. Kijk voor meer informatie op www.innocentdrinks.be en op www.innocentfoundation.org.


Over de KonVIB :
De KonVIB is een vzw ten dienste van de imkerij, imkers en hun milieu. De vereniging telt omenteel meer dan 3000 leden. De vereniging heeft tot taak acties en activiteiten te organiseren ten behoeve van haar leden, ter ondersteuning van de bijenteelt en het bevorderen van de imkerij. De vereniging heeft tevens tot doel activiteiten te ontwikkelen met het oog op het behoud en de uitbreiding van het natuurlijk leefmilieu en meer bepaald van de flora ten behoeve van de pollen- en nectaretende insecten, in het bijzonder van de honingbij die zonder gespecialiseerde en gecoördineerde menselijke tussenkomst vandaag misschien wel met uitsterven is bedreigd.

Sandra Dekleermaeker PeppeRmint